Blog

Naše názory, zkušenosti a rady z oblasti práva i českého podnikatelského prostředí
Obchodní korporace Společnost s ručením omezeným Akciová společnost Akcie Podíly Valná hromada
seřadit podle:
16. 7. 2024 | Miroslav Mašek

Marketing: oslovování B2B vs. B2C z pohledu práva

Ani v červenci naši právníci nelení a vytvářejí články pro média partnerských organizací. Tak třeba kolegyně Michaela Konečná napsala do Elektronického zpravodaje pro pověřence analýzu oslovování zákazníků za marketingovými účely na úrovni B2B a B2C nejen z pohledu novelizovaného zákona o elektronických komunikacích, ale i GDPR a dalších právních předpisů. Níže si můžete kompletní text přečíst.

číst dále...
17. 5. 2022 | Miroslav Mašek

Podcast J. Škáry o podnikání, legislativě i Cimrmanovi

A je to venku! Podcast, ve kterém si zakladatel naší advokátní kanceláře Jaromír Škára povídá s Martinem Hurychem zdaleka nejen o legislativě, jejích změnách a vztahu českých podnikatelů k právu.

číst dále...
18. 3. 2022 | Miroslav Mašek

Co dělat, když FÚ odmítá vyplatit kompenzační bonus

Mezi podnikateli v našem okolí se poslední dobou množí dotaz, jak postupovat za situace, kdy pracovníci finančního úřadu odmítají vyplatit kompenzační bonus. Úředníci přitom podnikatele neformálně kontaktují e-mailem či telefonicky a přemlouvají je ke zpětvzetí žádostí o kompenzační bonus či zastavují řízení pro nedoložení stanovených listin. Jednání FÚ se nám nelíbí, a proto jsme připravili stručný manuál, jak reagovat.

číst dále...
10. 2. 2022 | Miroslav Mašek

Novela pandemického zákona zvyšuje pravomoci úřadů

Novela zákona č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19 (pandemického zákona) by měla přinést řadu změn, na jejichž základě Ministerstvo zdravotnictví a krajské hygienické stanice získají rozsáhlá oprávnění v souvislosti s epidemií koronaviru.

číst dále...
20. 8. 2021 | Miroslav Mašek

Pozor na text vašich VOP: Vyhněte se pokutě od ČOI

Zastáváme názor, že stát by měl podnikatelům při jejich práci pomáhat, a ne jim házet klacky pod nohy. Bohužel jsme se znovu přesvědčili o opaku.

číst dále...
9. 7. 2021 | Miroslav Mašek

COVID-19: nové podmínky testování zaměstnanců

Plošné testování ve firmách už sice skončilo, ale pozvolný nárůst nakažených osob vedl vládu k vyhlášení dalšího balíku opatření. Co vše musí zaměstnavatelé a zaměstnanci dodržovat?

číst dále...
2. 7. 2021 | Miroslav Mašek

Pozor na vymezení předmětu podnikání dle nové judikatury

V advokátní kanceláři Škára & Partners sledujeme vedle nové legislativy i rozhodování soudů. Jeden z květnových judikátů Nejvyššího soudu může mít dopad na mnoho společností.

číst dále...
7. 5. 2021 | Miroslav Mašek

Evidence skutečných majitelů: povinnosti, termíny a sankce

K 1. červnu 2021 nabude účinnosti nový zákon č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů. Přinese do českého právního řádu komplexní zakotvení problematiky skutečných majitelů, která byla dosud upravena pouze částečně v jiných normách.

číst dále...
2. 3. 2021 | Miroslav Mašek

Povinné testování na COVID-19 ve firmách: podrobný přehled

Vláda ČR schválila povinné testování na COVID-19 ve firmách, které se týká všech společností s 50 a více zaměstnanci. Připravili jsme podrobný přehled všech souvisejících povinností a termínů.

číst dále...
15. 2. 2021 | Miroslav Mašek

Naše podněty pomáhají získat kompenzace dalším podnikatelům

Právníci naší kanceláře spolupracují s Podnikatelskými odbory při přípravě podnětů k legislativní činnosti, které vyzývají vládu k poskytnutí kompenzací dalším skupinám podnikatelů zasažených protiepidemickými opatřeními.

číst dále...